BLOGI

Autovero uudistus

Blogikirjoituksen kuva autovero suomi verotus

Oletko joskus ostanut auton, mikä ei ollut valmiiksi Suomen kilvissä, kerron miksi sait Suomen kilvet niin nopeasti. Tai vaihtoehtoisesti, jos ajelit siirtotarroilla kuukauden ja ihmettelit missä kilvet ovat – tulee kysymykseesi vastaus tässä blogissa.

Ennen vuotta 2021 autojen maahantuojilla oli tuomiensa autojen kilvitykseen liittyvä ongelma. Suomen verojärjestelmä on luotu siten, että auto on käytännössä myytävä loppukäyttäjälle ennenkuin se voidaan laittaa suomalaisiin rekisterikilpiin. Syy on se, että maahantuojan verokohtelussa on pienoinen kummallisuus. Jos maahantuojana oleva yritys kilvittää auton omiin nimiinsä ennen myyntiä – joutuu auton myydessä maksamaan enemmän muita veroja.

Ennen vuotta 2021 vain pieni osa autojen maahantuojista oli rekisteröitynyt verohallinnon ”rekisteröidyksi asiamieheksi”. Rekisteröity asiamies tarkoittaa sitä, että kun myyt maahantuomasi auton, voit hakea rekisterikilvet heti asiakkaalle, jolloin autovero haetaan ja maksetaan takautuvasti. Asiamieheksi pääseminen oli hankalaa ja kohtuullisen työläs prosessi.

Suurin osa autojen maahantuojista ei siis ollut asiamiehiä ennen vuotta 2021. Tällöin rekisterikilvet saatiin vasta kun autovero maksettiin. Auto voitiin luovuttaa asiakkaalle ajoon siirtotarroilla siihen asti kunnes autovero on maksettu. Massa-autojen verot tulivat päivissä tai viikoissa, mutta harvinaisemman auton veropäätös venyi kuukausi tolkulla.

Joulukuussa 2020 ilmestyi Veron sivustolle painike, josta pystyi kuka tahansa kenellä on y-tunnus hakeutumaan ”Rekisteröidyksi asiamieheksi”. Eli Verohallinto mahdollisti kaikille maahantuomiensa autojen kilvittämisen Suomeen ja edelleen myymisen ilman, että autoveroa on maksettu. Valtaosa vanhoista toimijoista alalla liittyi, mutta tämä mahdollisuus houkutteli markkinoille valtavasti uusiakin toimijoita.

Autojen maahantuonti oli jo valmiiksi kovassa kasvussa, mutta tämä lisäsi sitä entisestään. Tämä johti siihen, että verohallinnon käsittelyajat pitenivät merkittävästi. Esimerkiksi tammikuussa 2021 kilvitetyn auton autoveropäätös on saattanut valmistua vasta syyskuussa 2022.

Jos ajatellaan tilanne, jossa rekisteröitynyt asiamies on maahantuonut auton 1/2021. Auto on rekisteröity Suomeen ja myyty asiakkaalle. Asiakas on maksanut auton ja autovero-osuuden myyjälle. Autoveropäätöksen käsittelyaika kyseiselle autolle olisi 20kk. Kun päätös on syntynyt, on autoveron maksuehto n. 6 viikkoa. Puhutaan lähes kahden vuoden aikaikkunasta mitä verohallinto on antanut ”maksuaikaa” maahantuojalle.

Tietojeni mukaan yhdenkään rekisteröidyn asiamiehen luottokelpoisuutta tai maksuvalmiutta ei ole mitattu, saatika asiamies olisi joutunut tekemään minkäänlaisia takuita tai panttauksia verohallinnolle. Ei ole myöskään tiedossa tilannetta, jossa maahantuonti määriä olisi rajoitettu.

Kyseessä lienee loputon laina.

Autoverot autokohtaisesti vaihtelee satasista satoihin tuhansiin euroihin.

Tilanne herättää kysymyksiä. Suomessahan ei saa käyttää tieliikenteessä autoa, josta ei ole maksettu autoveroa. Kuka maksaa autoveron jos maahantuoja ei suorita velvollisuuttansa? Kuinka paljon maksamattomia autoveroja on?

Ootko ostanut hiljattain Suomeen rekisteröidyn auton? Onko sun autosta autovero maksettu?

JOS AIHE HERÄTTI KYSYMYKSIÄ, ÄLÄ EPÄRÖI OTTAA YHTEYTTÄ.

Voit jättää kysymyksesi aiheesta joko sähköpostilla miikka@koivistonautotalo.fi tai olla yhteydessä somekanavissamme. Facebook & Instagram

Vastaamme sinulle henkilökohtaisesti ja jaamme usein kysytyt kysymykset blogin jatkoksi. Emme paljasta kysymysten esittäjien henkilötietoja.